Wat doet mijn koelkast op de getuigenlijst?

woensdag 26 november 2014 door KLD Marketing

Op de lijst van de laatste ediscovery-zaak waaraan ik

gewerkt heb, stonden 6 databronnen en het zag er ongeveer als volgt uit:

Rob Alexander Tom Jones Chris Van Winkle Danielle Chapman Marketing Groupshare (H: schijf) Marketing Collateral (papier)

Ik verwacht dat het er in de nabije toekomst ongeveer zo zou kunnen uitzien:

Rob Alexander Samsung RB RB31FERN Koelkast (s/n: 763423253RB) Britannia Q Line Dual Fuel Cooker (s/n: R-454712131D) KitchenAid Pro Line Broodrooster (s/n: KMT4945603CA)

Waarom? Nou, omdat een kwestie in verband met je werk zou kunnen afhangen van het uur waarop Rob een tosti gemaakt heeft en de slimme broodrooster misschien de enige beschikbare getuige is. Of misschien hangt de kwestie van productaansprakelijkheid tegen je cliënt af van de verzameling gestructureerde gegevens. Samengebracht door temperatuursensoren in koelkasten over heel Engeland en doorgestuurd naar de database van de fabrikant. Of, je zaak inzake wanpraktijken kan afhangen van de communicatie tussen medische apparaten.

Het Internet of Things (IoT) is geëxplodeerd. Niet letterlijk natuurlijk, maar IDC, een wereldwijde firma op het vlak van marktgegevens, laat zien in een infographic dat er eind 2013 over heel de wereld 9,1 miljard IoT-eenheden geïnstalleerd waren en dat er gezien de verwachte groeisnelheid in 2020, 28,1 miljard eenheden zullen bijdragen tot het IoT en daarmee tot de opspoorbare gegevens wereldwijd. De technologie- en researchfirma Gartner stelt in een studie dat de vandaag bestaande infrastructuur voor technologie en opslag mogelijk niet zal volstaan om de enorme hoeveelheden data op te slaan die gegenereerd worden door het IoT.

Naarmate bedrijven aangemoedigd worden om de vruchten te plukken van het IoT en de technologische vooruitgang de analyse van big data makkelijker en sneller maakt, is het enkel een kwestie van tijd voordat deze data zal worden ingeroepen als bewijs om een zaak te beslechten. Ik pleit niet voor het onmiddellijk verzamelen van de data van apparaten, noch voor het bezorgen van een preservation notice (aanmaning tot bewaring) aan de keuken van uw cliënt, maar het idee is verouderd dat e-mail, losse bestanden, en hier en daar een opslagdoos vol papier het gros uitmaken van je gegevensbronnen.

Denk dus eens ernstig na over de soorten data waarover je cliënt beschikt en waar ze zich bevinden, want naarmate het IoT groeit, kunnen die best overal zitten.